Podlaha do kuchyně by měla být především praktická

Kuchyně je tepujícím srdcem domova. Její základ tvoří nejen vzhledově přitažlivá a dokonale funkční kuchyňská linka, ale i vhodně zvolená podlaha – a právě na její správný výběr se zaměříme v dnešním článku. Vybrat podlahu do kuchyně určitě není jen tak. Vhodná podlahová krytina by měla být především praktická a rovněž musí umět čelit typickým kuchyňským podmínkám, kterými jsou v první řadě vlhkost a riziko zašpinění. Plánujete-li renovaci vaší kuchyně nebo dokonce stojíte před úkolem zařídit úplně novou kuchyň, pak si určitě nenechte ujít následující řádky!

Podlaha do kuchyně by měla být především praktická

Jaká je ideální podlaha do kuchyně?

Praktická a odolná – to jsou dvě slovíčka, která dokonale vystihují vhodnou podlahu do kuchyně. V neposlední řadě by měla být i přitažlivá na pohled, což je v tomto případě jen třešnička na dortu. Pojďme si společně říci, mezi jakými variantami můžete vybírat.

1. PVC nebo linoleum

Klasické PVC a linoleum zažívá v poslední době neuvěřitelný boom. Zatímco se od těchto typů podlahové krytiny v posledních letech ustupovalo, současnost se má úplně jinak a stále více lidí dává těmto krytinám přednost. Proč? Jsou praktické, levné a dají se pořídit v mnoha zajímavých provedeních. Velkou výhodou je možnost pokrytí velké plochy, díky čemuž v prostoru nevzniknou spáry, mezi kterými by se držela nečistota – a to vám hodně usnadní a zpříjemní úklid. Oba dva typy podlah dobře snáší vlhkost a pyšní se úctyhodnou životností.

2. Plovoucí podlaha

Plovoucí podlaha je stále oblíbenější a to především pro různorodé možnosti výběru. Obecně se tato podlahová krytina rozděluje na dva typy: dřevěná a laminátová. Ani v tomto případě nebudete ochuzeni o úctyhodnou životnost, která se u plovoucích podlah odhaduje až na několik desítek let. Nevýhodou plovoucí podlahy je skutečnost, že je složena z několika malých dílků, což má za následek jediné: vzniknou tak spáry, do kterých se může dostat nečistota, což může být v kuchyni docela problém.

3. Korková podlaha

Toužíte po odolné podlaze, která ani po několika letech neztratí svou původní krásu? Pak vám doporučujeme vsadit na korkovou podlahu, která se pyšní tím, že přeci jen něco vydrží. Nutné v tomto případě dodat, že i podlaha z korku je složena z několika dílů, které jsou sice o něco větší nežli v případě plovoučky, ovšem i tak se nevyhnete vzniku nepraktických spár. Problém se dá hravě vyřešit použitím vyšší vrstvy ochranného laku.